Posted in Det franske køkken

Klassisk fransk køkken

Klassisk fransk køkken Posted on 20th januar 2019

Det franske køkken er berømt over hele verden – både fra klassisk tid og helt frem til i dag, hvor det franske køkken stadig leverer noget af verdens bedste mad.

Over hele landet kan du finde gode franske restauranter, og der kommer til stadighed nye til, som tager den klassiske, franske tradition for god mad op. Ikke mindst i form af brasserier og bistroer, som byder på originale franske retter, enkle og gode – fra vinbjergsnegle over moules frites til steaks og enkle desserter.

Udspringer fra Italien

Det klassiske franske køkken udspringer imidlertid af det italienske, idet man i Italien allerede tidligt havde udviklet en meget sofistikeret madkultur. Især da den italienske Katarina af Medici i 1533 blev gift med den senere franske kong Henrik den 2., tog denne indflydelse til. Det kom til at handle om gode, enkle råvarer, kombineret med grøntsager, og senere blev der udviklet de klassiske franske saucer, som enhver kok med respekt for traditionen behersker.

I takt med at staten udviklede sig, blev måltidet til en magtdemonstration, og måltidet blev af datidens franske fyrster brugt til at vise, hvor potente og magtfulde de var. Der kunne være op til 100 forskellige retter i et sådant skuemåltid, og rester blev serveret til den omkringboende almue. En magtdemonstration var det, men det lagde også kimen til afsky og had i underklassen, der dårligt kunne se nogen forbindelse mellem deres fattige liv og den overdådighed, som fyrsternes måltider stillede til skue.

Det var imidlertid disse enorme måltider, der gjorde, at det franske køkken blev udviklet til, hvad det er i dag – for det blev behov for instruktioner og nedskrevne retningslinjer. Dermed var grunden lagt til den store tradition, som bærer det franske køkken også helt op til i dag.

Blandt de store kokke, som nedskrev deres opskrifter, var der flere, som vi stadig væk forbinder med det klassiske franske køkken. Først og fremmest Auguste Escoffier, der udgav sin store kokkebibel, som stadig kan fås. Men også en kok som Prosper Montagné, som blev manden bag et af kokkelitteraturens store klassiske, den såkaldte Larousse Gastronomique.

Revolutionen gjorde maden folkelig

Da den franske revolution brød ud i slutningen af 1700-tallet, var der ikke længere basis for, at fyrster og adelsfolk kunne holde deres gigantiske middage, og talrige kokke og andre fra madfaget blev arbejdsløse.

Det betød, at de i stedet for åbnede restauranter og gæstgiverier, og dermed blev den finere gastronomi gjort tilgængelig for mere almindelige mennesker. Det betød også, at interessen for mad og gastronomi steg blandt folk, og kokke og madfolk i det hele taget fik et respekteret plads i samfundet.

Den holdning har holdt ved helt til i dag, hvor måltidet stadig spiller er meget vigtigt rolle for de fleste franskmænd. Selv om fast food og færdigretter også spiller en rolle i Frankrig, er det lange måltid med flere retter stadig en del af hverdagen for de fleste franskmænd.

kkebibel, som stadig kan fås. Men også en kok som Prosper Montagné, som blev manden bag et af kokkelitteraturens store klassiske, den såkaldte Larousse Gastronomique.

Revolutionen gjorde maden folkelig

Da den franske revolution brød ud i slutningen af 1700-tallet, var der ikke længere basis for, at fyrster og adelsfolk kunne holde deres gigantiske middage, og talrige kokke og andre fra madfaget blev arbejdsløse.

Det betød, at de i stedet for åbnede restauranter og gæstgiverier, og dermed blev den finere gastronomi gjort tilgængelig for mere almindelige mennesker. Det betød også, at interessen for mad og gastronomi steg blandt folk, og kokke og madfolk i det hele taget fik et respekteret plads i samfundet.

Den holdning har holdt ved helt til i dag, hvor måltidet stadig spiller er meget vigtigt rolle for de fleste franskmænd. Selv om fast food og færdigretter også spiller en rolle i Frankrig, er det lange måltid med flere retter stadig en del af hverdagen for de fleste franskmænd.