Posted in Tradition og fornyelse

Solens køkken

Solens køkken Posted on 6th september 2018

“Solen køkken” kaldte den verdensberømte Michelin-kok Roger Vergé det køkken, som han satte i scene på sin restaurant Moulin de Mougins, i Mougins i nærheden af Cannes ved den franske Riviera. Roger Verge levede fra 1930 til 2015 og var en af repræsentanterne for det nye franske køkken i 1970’erne. Men først og fremmest var han kendt for sin veneration for det sydfranske køkken, det køkken, der er præget af solfyldte dage med frugter, bær og fine grøntsager – og fisk og skaldyr. Kødet spiller også en rolle, men i mindre grad.

Da vi besøgte hans restaurant i sin tid, fortalte han med glæde og stolthed om sin tilknytning til det traditionelle køkken fra Provence, og det er da heller ikke uden grund, at en af hans signaturretter netop var farserede blomster fra courgetter – en gammel bonderet, som han raffinerede til et nyt niveau.

Roger Vergé havde i mange år tre stjerner i Michelinguiden, og derfor var hans restaurant søgt af folk fra nær og fjern.

Middelhavskøkkenets fortræffeligheder

Solens køkken, Provence-køkkenet – kald det, hvad du vil. I dag samles køkkenerne fra dette område og fra området omkring Middelhavet i det hele taget under

betegnelsen Middelhavs-diæten, og den fremhæves som en særlig sund og livsfremmende kost.

Forklaringen er, at kokkene – fra den jævne husmoder til den ypperste Michelin-kok – anvender enkle råvarer, som i høj grad kommer fra planteriget. Det er grøntsager, bælgfrugter, bær og alskens salater. Hertil suppleres der med relativt små mængder fisk og skaldyr og endnu mindre kød fra de firbenede dyr – bruges der kød, er det ofte fra fjerkræ, som er let og sundt.

Vi tror så også, at en del af forklaringen på dette køkkens gode virkninger er, at maden bliver til og spises under den blå himmel, i sol og varme, og det fremmer både livsnydelsen og livsglæden.

magnetism