Posted in Tradition og fornyelse

Brug vin i maden

Brug vin i maden Posted on 21st september 2019

Noget af det, som du kan lære fra det franske køkken, og som bliver mere og mere udbredt, er det at bruge vin i maden. Ikke bare i form af en sjat rødvin til sovsen, men som en vigtig ingrediens, der sætter et vigtigt præg på retten. Der er bare nogle regler, der er lidt vigtige at kende til, hvis du for alvor skal have noget ud af bruge vin i maden.

Helt basalt og meget vigtigt er, at vinen skal være af en ordentlig kvalitet. Ikke mindst før i tiden troede mange, at de kunne slippe godt afsted med at bruge en billig vin i maden og så drikke en lidt bedre til retten – men faktum er, at vinen i maden skal være så god, at du har lyst til at drikke den også.

Vinen behøver ikke at være dyr, bare den er af en ordentlig kvalitet, eller går det ikke. det betyder også, at du ikke kan bruge en vin, der har prop, så du ikke vil drikke den – så dur den heller ikke i maden.

Den kendte vinekspert Erik Skovenborg har kaldt vin for et magisk krydderi, og dermed har han netop sagt noget vigtigt om, hvad vin i maden er. Det er ikke det, der skal dominere retten, men det skal give den et pift, så smagens dybde fremhæves.

Så brug en ordentlig vin, og ikke for meget af den – med mindre du laver coq au vin, hvor der skal en hel flaske i!

Rød- og hvidvin kommer bedst til deres ret, hvis de tilsættes efter at du har brunet kødstykker. Så skal du lade alkoholen fordampe og tilsætte den øvrige væske – så får du smagen godt frem. Du kan også marinere i rød- eller hvidvin med urter og hvidløg, løg m.v.

Hedvine egner sig godt til at tilsætte til sidst for at give duft og aroma for eksempel til en svampestuvning.

magnetism