Når man har spist sig igennem en lang række af de tunge, klassiske retter fra det franske køkken, kan det være rart at prøve nogle af de mere oprindelige, måske lidt rustikke retter. En af dem er hane i vin – coq au vin – som er en skøn fransk klassiker med rødder i bondekøkkenet.
Ligesom i det italienske køkken er det ofte de retter, som har deres udspring i de mere fattige bondekøkkener, der holder i længden – de smager godt, er lavet af enkle ingredienser, og derfor har folk spist dem gennem generationer.
Coq au vin er en vinterret med kylling – eller unghane, hvis du kan få fat i sådan en – i rødvinssauce, med selleri, sunde gulerødder og perleløg. Nogle bruger også at brune noget bacon, hvori kyllingestykkerne så steges, men det er en smagssag. I det hele taget gælder, at du skal bruge disse enkle grundingredienser, og så er det op til dig, hvordan du lige vil sammensætte retten. Vigtigt er det, at gulerødder, selleri og løg bevarer deres sprødhed, så du føler, at du har en god kontrast i munden til det møre kyllingekød, Husk hvidløg, og brug en god rødvin til saucen – så kører det!