Der er efterhånden ved at opstå mange gode franske restauranter her i landet, hvor man kan få retter fra det klassiske franske køkken. Det gælder både lækre retter fra Middelhavskøkkenet og mere tunge retter fra det klassiske borgerkøkken – og så er der naturligvis alle bistroretterne, som du også kan finde masser af de på franske cafeer og restauranter her i Danmark. Ikke mindst er det muligt at finde det franske køkken på restauranter i København og de store provinsbyer som Aarhus og Odense.
Har du selv lyst til at gå restauranterne i bedene og prøve dig frem med franske retter, kan vi anbefale dig at gå til værks, så du får dig arbejdet igennem de mere enkle retter – og fænger det franske køkken hos dig, kan du hurtigt udvikle dig og begynde at lave de mere komplicerede retter. Det er dog vores egen erfaring, at de fleste kan lide retter fra Middelhavsområder og mange af retterne fra det franske borgerkøkken – og ikke mindst de enkle bistroretter.
Skal du bruge vin til maden, kan du få fortræffelige franske vine hos Vinoteket, så du kan servere et gennemført, fransk måltid for din familie og dine venner. Vinen er en afgørende del af det franske måltid, og det kan være en oplevelse at tage på en fransk restaurant i en lille by i Frankrig til frokost og se, hvordan også unge håndværkere kommer ind og får tre retter mad med vin til og slutter måltidet med en kaffe med ‘avec’ – et lille glas cognac eller en anden form for spiritus. Der drikkes ikke store mængder, men nok til at give måltidet den ekstra dimension, som den rigtige vin til en ret udgør.
Middelhavsmad
Har du lyst til at prøve dig frem med Middelhavsmad, så kan du jo starte med at lave en gang moules frites – en enkel ret med dampede blåmuslinger og pommes frites. Server en enkel, grøn salat til og du har et super måltid. Du kan dampe muslingerne med mange forskellige ting – hvidvin, en vermouth, pernod, fløde, eller blot vand tilsat urter og en smule eddike for at give lidt kant. Det er et enkelt måltid, du kan lave på få minutter, og man har en herlig stund, når man sidder og piller muslingerne ud af skallen.
Er du til bistromad, så er klassikeren her en bøf tatar med pommes frites. Ikke alle kan lide råt oksekød, men så kan du jo servere en steak til dem, der ikke tør kaste sig ud i det rå kød. Men også en enkel, fransk er den klassiske afslutning på en tur i byen, i hvert fald hvis man er i Paris!
Er du til borgerkøkkenet kan du prøve dig frem med eksempelvis en coq au vin, som er kylling i rødvinssauce. En herlig ret, som måske er bedst i den kolde årstid.
Og så kan du jo også bare tage ud på en fransk restaurant og spise – så sparer du besværet med at lave maden selv, men har stadig mulighed for en masse gode spiseoplevelser.